Omgangsnormen
Algemene omgangsnormen
- Gemaakte afspraken nakomen
- Beslissingen scheidsrechter accepteren ook al zijn ze aanvechtbaar
- Sportief gedragen in en buiten het veld
- Niet vloeken, pesten, schelden of discrimineren
- Luisteren en respect tonen tegenover trainers en leiders en vrijwilligers
- Niets vernielen en van andermans spullen afblijven
- Het is verboden te roken in de kantine en/of sporthal
- Denk niet: ‘dat doet die ander wel’, maar pak het zelf even aan
Omgangsnormen voor spelers
- Trainen is niet vrijblijvend; bij verhindering altijd afmelden
- Kleedkamer, douches en kantine netjes achterlaten
- Geen alcoholische dranken beneden 18 jaar
- Geen gebruik van verdovende middelen
- Anderen aanspreken die zich niet aan de regels houden
Omgangsnormen voor coaches en trainers
- Creëren een omgeving en een sfeer waarin de sporter zich veilig voelt en kan ontplooien
- Op verantwoorde wijze omgaan met kleding en materiaal
- Ontvangen gasten als tegenstander en scheidsrechter zoals je zelf ontvangen wilt worden
- Laat een wedstrijd niet uit de hand lopen, neem indien nodig tijdig maatregelen
- Bestraffen ongewenst gedrag op passende wijze
- Supporters aanspreken op ongewenst gedrag
Omgangsnormen voor ouders
- Respecteert beslissingen van de scheidsrechter
- Wees een voorbeeld in woord en gedrag voor de kinderen
- Moedig de spelers uitsluitend positief aan
- Stimuleer uw kinderen aan verenigingsactiviteiten deel te nemen
- Geef uw mening tegen de juiste persoon en op de juiste plaats
- Doe mee in de rij- en was schema’s
- Spreek anderen aan op negatief gedrag
Ongewenst gedrag
Seksuele intimidatie
Seksuele intimidatie is iedere vorm van ongewenst verbaal, non-verbaal of fysiek gedrag met een seksuele tint dat als doel of gevolg heeft dat de waardigheid van de persoon wordt aangetast, in het bijzonder wanneer een bedreigende, vijandige, beledigende, vernederende of kwetsende situatie wordt gecreëerd.
Pesten
Pesten is een intimiderend gedrag met een structureel/herhalend karakter waarbij één of meer personen proberen een andere persoon fysiek of digitaal, verbaal of psychologisch schade toe te brengen, waarbij de andere persoon zich niet kan verdedigen tegen dit gedrag.
Bedreigen
Bedreigen wanneer de andere persoon er bang van wordt en het een gevoel van onveiligheid veroorzaakt. In tegenstelling tot pesten is bedreiging wél strafbaar. Aan bedreiging hoeft niet altijd stelselmatig pesten, discriminatie of belediging vooraf te gaan.
Discriminatie
Discriminatie is het ongelijk behandelen en achterstellen van mensen op basis van kenmerken die er niet toe doen in een situatie zoals discriminatie op basis van: leeftijd, seksuele gerichtheid, godsdienst en levensovertuiging, etniciteit, geslacht (gender), nationaliteit, handicap of chronische ziekte, politieke overtuiging, burgerlijke staat, soort contract, arbeidsduur.
Belediging
Belediging is het opzettelijk aanranden van iemands eer of goede naam, op beledigende wijze, onafhankelijk van de juistheid van de betichting.
Mishandeling
Mishandeling is het buiten de spel- en/of wedstrijdsituatie gebruiken van niet functioneel fysiek of psychisch geweld (zoals mishandeling, slaan van, trappen van, het geven van een kniestoot, het toedienen van een kopstoot, het geven van een elleboogstoot, etc.) dan wel het zeer ernstig bedreigen met concreet fysiek en psychisch gewelddadig handelen.
Verklaring omtrent gedrag (VOG)
Voor alle vrijwilligers, zoals hieronder vermeld, wordt een verklaring omtrent gedrag aangevraagd.
Het betreft de volgende groepen vrijwilligers:
- Leden van het bestuur
- Trainers
- Coaches
- Club scheidsrechters
- Leden van de jeugdactiviteiten commissie
- Leden van de toernooi commissie
- Vertrouwenspersoon
Indien in een van de boven genoemde categorieën een vrijwilliger tijdelijk vervangen moet worden zal de vervanger ook
een verklaring omtrent gedrag moeten overleggen wanneer de vervanging voor de duur van 3 maanden of langer is.
Vertrouwenspersoon
Wie
De Vertrouwenspersoon van de handbalvereniging s.v. Lotus is Gusta Postema, bereikbaar of via gusta@postemaonline.nl of +31 6 43905494.
Als er sprake is van seksuele intimidatie, dan is het ook mogelijk contact op te nemen met het NOC*NSF meldpunt met eerste vragen, twijfels of om je verhaal te vertellen. Het NOC*NSF meldpunt is dag en nacht bereikbaar, ook in het weekend en op feestdagen. Het nummer is 0900 – 202 55 90.
Rol
De rol van de Vertrouwenspersoon omvat het verzorgen van een eerste opvang van slachtoffers van ongewenst gedrag (zie Ongewenst gedrag) van overige leden van de vereniging dan wel van personen die in nauwe relatie staan tot de vereniging voor zover dit gedrag zich binnen de activiteiten van de vereniging heeft afgespeeld.
De vertrouwenspersoon heeft geheimhoudingsplicht.
Taken
- Aanspreekpunt voor leden, donateurs, ouders, vrijwilligers bij problemen binnen en eventueel buiten de vereniging die te maken hebben met ongewenst gedrag.
- Begeleiden van de aangever in het verdere verloop van de melding.
- Bemiddelen, beantwoorden van vragen en door verwijzen naar hulpinstanties (Sportbonden, NOC-NSF) indien nodig.
- De Vertrouwenspersoon behandelt de zaken in strikt vertrouwelijke sfeer en zorgt er voor dat de vertrouwelijkheid is gegarandeerd.
- Van alle zaken een wordt een eenvoudige rapportage bij gehouden
- De Vertrouwenspersoon kan het bestuur van de vereniging in kennis stellen van het feit dat er melding is gemaakt van ongewenst gedrag, maar brengt alleen met toestemming van de betrokkene inhoudelijk rapport uit bij het bestuur van de gemelde kwestie.
Werkwijze
- De Vertrouwenspersoon werkt volledig onafhankelijk, maar valt onder de verantwoordelijkheid van het Algemeen Bestuur van de vereniging.
- De Vertrouwenspersoon werkt zoveel mogelijk volgens het protocol voor Vertrouwenscontactpersonen (VCP) van NOC-NSF. De Vertrouwenspersoon volgt bij voorkeur de cursus “Vertrouwens Contact Persoon (VCP) in de Sport”, georganiseerd door NOC-NSF.
- Wordt in eerste instantie een bestuurslid van de vereniging of een ander vertrouwd lid van de vereniging benaderd, dan kan, op verzoek van de betrokkene, de Vertrouwenspersoon worden ingeschakeld. Een bestuurslid Grensoverschrijdend gedrag versie 1.1, datum 03/12/15 5van 5 of een vrijwilliger van de vereniging wijst de melder van ongewenst gedrag op de mogelijkheid een Vertrouwenspersoon in te schakelen.
- De Vertrouwenspersoon heeft in principe geheimhoudingsplicht. Er kunnen zich echter situaties voordoen waarbij de Vertrouwenspersoon vanwege gewetensnood deze geheimhouding wil verbreken. De Vertrouwenspersoon kan de geheimhouding pas dan verbreken, als de Vertrouwenspersoon heeft voldaan aan de voorwaarden gesteld in de ‘Gedragscode Omgaan met vertrouwelijkheid voor vertrouwenspersonen’ (zie onderstaande Gedragscode).
- Een lid van de vereniging die als Vertrouwenspersoon is benoemd, mag niet worden geschorst of geroyeerd op grond van een actie die vanuit de functie van de Vertrouwenspersoon is ingezet.
- De Vertrouwenspersoon heeft de mogelijkheid in overleg met de vereniging en op kosten van de vereniging extern advies in te schakelen indien hij/zij dit in een hem/haar voorgelegde zaak nodig acht.
- Ten behoeve van het jaarverslag van de vereniging geeft de Vertrouwenspersoon jaarlijks het aantal meldingen over ongewenst gedrag door aan het bestuur.